-=- SCRISOARE DESCHISĂ...către străini...-=-

 


Tu, STRĂINE, cel care-mi vorbești țara de rău, fără a o cunoaște vreun pic...

M-am cam plictisit sa aud aceleasi stereotipuri false venite de peste graniță! 
Să-mi vorbești de rău rudele, deși nu știi care sunt rudele mele!

– Află că milioane de oameni trăiesc azi în toata lumea, datorită lui Nicolae C. Paulescu, definitorul oficial al insulinei.

– Tu ai scris în școli cu stiloul tău, nu? Inventat de craioveanul Petrache Poenaru, membru al Academiei Române.

– Data viitoare când zbori în concediu să-ți amintești că tu te deplasezi prin aer, datorita lui Traian Vuia, Aurel Vlaicu și Henri Coandă, pentru ca ei au decolat/aterizat cu primul avion din istorie, s-au jucat cu primul avion fuselat aerodinamic, iar unul din ei a inventat motorul cu reactie. Să te văd acum, știi măcar cine?

– Tot noi, locuitori ai străvechii DACII, am dus lucrurile mai departe si am depasit limitele cerului datorita lui Conrad Haas (şeful Depozitului de Artilerie de la Sibiu, 1550-1570) si Hermann Oberth (parintele fondator al astronauticii).

- Stii cine a fost N.V.Karpen? Genialul român care a inventat vestita “pila Karpen” care functionează continuu de peste 100 de ani. Principiul de functionare a stat la baza construirii surselor de energie pentru navele cosmice trimise de americani si sovietici in spațiu prin anii 1960.
– Apropo! Stiai ca un crater de pe luna poarta numele lui Spiru Haret? Acest roman a pus bazele astrofizicii moderne (fenomele observate de astronomie).

– Afla si tu că fără “becul Teclu” inventat profesorul Nicolae Teclu (dispozitiv de reglare a curentului de aer si gaz), multe dintre cercetările de laborator în domeniul chimiei, nu ar fi fost posibile.

- Și dacă treci prin Timișoara să îți notezi că a fost primul oraș iluminat electric din Europa, acum 130 de ani și al doilea din lume după New York. 
Mai este nevoie să-ți spun că prima țară din lume care a extras petrol/țiței la scară industrială a fost tot ROMÂNIA, menționată în anul 1857 în „The Science of Petroleum" cu o producție de 275 tone,  iar in 1856 frații Marin si Teodor Mehedințeanu au construit prima rafinărie /distilerie din lume în bariera Rafov din PLOIEȘTI și la 01 aprilie 1857 au asigurat iluminarea cu petrol lampant a Bucureștiului, primul oraș din lume care a utilizat aceasta metodă modernă de iluminat stradal?!

- Mai trebuie să știi, străinule, că România a fost, decenii la rând, lider mondial în echipamente și utilaje de foraj și extracție a țițeiului și gazelor, iar inginerul Ion Basgan a brevetat „forajul rotativ-percutant” ce a revoluționat industria extractivă de hidrocarburi pe uscat și pe mare, cam acum 100 de ani în urmă...

– Știai că, dacă lumea a scapat de holeră, ar trebui să-i mulțumești lui Ioan Cantacuzino!?

– Sau că,  trebuie să-i mulțumești lui Gogu Constantinescu, pentru că el a oferit supremația aviației britanice asupra Germaniei naziste, prin inventarea sonicității (știința care a ajutat la invenția mitralierei cu cadență de tragere sincronizată cu rotația elicei montată pe avioanele de luptă)?

– Și,  dacă tot vorbim de războaie și eroi, data viitoare când te rogi spre cer să-i mulțumești chiar și ... bunicului meu, pentru că și el a luptat alături de ai lui,  veacuri întregi la granița de EST cu asalturile turcești și nu numai, pentru ca să te bucuri tu de pământurile și libertățile tale.

– Știi și că, savantul român Emil Racoviță a oferit baza de studiu a lumii vii din adâncurile pământului, datorită fondării biospeologiei.

–  Știai că, Aurel Persu este inginerul mecanic care a inventat prima mașină aerodinamică cu motor în spate? Du-te si viziteaza Muzeul Tehnic din Parcul Carol- Bucuresti, să te convingi.

– Daca TU ai inventat internetul si securitatea lui( pentru care meriți stimă și respect, desigur), atunci de ce pe hackerii români (care au spart servere de top cum sunt cele de la Air Force, US Army, NASA, fără a vă aduce niciun prejudiciu,  ci doar pentru a arăta că sunt mai olecuță mai destepti decât alții), nu îi premiezi că ți-au arătat greșelile?!

- Te întinerești cu Gerovital românesc,  iar produsele institutului Ana Aslan --fondatoarea gerontologiei-- au tratat pacienți cu nume sonore, simbolurile tale, ca: Charlie Chaplin, J.F.Kennedy, Charles de Gaulle, Ferdinand Marcos, contesa Zwarowskzy…

–George Enescu, supranumit ‘Mozart de Romania’, a oferit numele unuia dintre cele mai apreciate festivaluri de muzica simfonica din Europa, iar când a plecat prin lume a ajuns directorul Filarmoncii din New York.

– Apropo de filarmonica, caută pe Google despre Sergiu Celibidache, muzicianul numit “Musical director of City of Munich”, adica nucleul cultural al Germaniei.

– Constantin Brâncuși a fost “mai șmecher decât prevedea moralitatea vremii’, înțelegând că pentru a redefini sculptura mondială a trebuit să vină la tine-n țară, străine.

– Iar Hagi, Nadia, Patzachin si Nastase au dus performanța sportivă la un nivel mult superior; cei în care generații de copii din lume au crescut cu posterele lor pe pereti.

– Îmi pare rău că nu-l poti traduce pe Mihai Eminescu, ca să îl citești cu pasiune ca si pe Hugo, T. S. Eliot, Shakespeare, sau Puskin.

– Vlad Tepes, Vlad Dracul, Dracula… nu mai e cazul de explicații...

-Marele savant Henri COANDĂ afirma cu putin timp inainte de a pleca la stramosi: 
„...Ce noroc ar avea omenirea, dacă ar avea multe naţii care să-i fi adus, faţă de numărul de locuitori, atât cât i-a adus naţia română în ultimii 120 de ani !”

...Toţi privim, puţini vedem…

Comentarii