-=- HARTA LUMII ȘI A NEAMURILOR EI, DUPĂ EPOCA LUI HERODOT...-=- (partea a V-a)

             - Harta lumii, după epoca lui Herodot - 
                                      (partea a V-a) 





 41. Comuna Trăznea a fost ocupată de trupele ungureşti la 9 septembrie 1940. Ca şi când armata de ocupaţie ar fi executat un ordin primit, îndată ce satul a fost invadat de soldaţi, un veritabil potop de foc şi sânge s-a abătut asupra lui. 
Toate armele moderne au fost utilizate pentru a satisface instictele brutale: puşti, mitraliere, tunuri, grenade. 
După ce au fost trase primele salve, soldaţii au pătruns în case şi au asasinat pe oricine găseau în calea lor, incendiind locuinţele. 
Cazul preotului român Traian Costea, care, dupa ce a primit un glonte în cap, a fost tras pe galeria de lemn a presbiteriului- căruia i s-a dat foc şi a ars în întregime odată cu cadavrul preotului - este tipic. 
După încetarea focului de arme, ungurii au pus mâna pe copiii de români şi îi aruncau de vii în foc, făcându-i să moară în chinuri groaznice. 
Jale mare răsuna în tot locul de plânsetele lor. 
(Milton G. Leher )




 42. Şi nici nu trebuie dacă vei afla defecte în poeziile ce le fac şi cari sunt aproape opera unui poet get. (Ovidiu , Ex Ponto , 1 , iv ,13 , v . 16-22) 

 43. Ar fi mai uşor a smulge ghioaga din mâna lui Hercule decât a abate lesne şi degrabă pe români de la vechile lor datini. 
(Alecu Russo) 

 44. Sunt get sau dac, nu sunt roman de la Roma. Pe romani îi dispreţuiesc. 
(B. P. Haşdeu) 

 45. Descoperirea sinelui adânc al părinţilor celor mai vechi e supremul act de orgoliu al unui neam. 
(Nicolae Iorga) 

46. Românii despre care am mai spus că sunt geți sau daci. 
(Bocignoli , 29.06.1524 , la Răgusa) 

 47. Cantitatea de grâu adusă din Pont (Pontul Euxin-Marea Neagră) e mai mare decât tot ceea ce ne devine din celelalte porturi comerciale, deoarece, acest ţinut produce cea mai mare cantitate de grâu. 
(Demostene, Discursuri) 

 48. Papa Nicolae I spune că grecii de la acea vreme numeau Latina veche şi Scita limbi ”barbare”. 
(O scrisoare către Împăratul Bizanţului Mihail al III-lea,865 e.n) 

49. Decebal, un rege alungat din reşedinţa sa, izgonit chiar din viaţă, fără ca să fi pierdut niciodată nădejdea. (Plinius cel Tânăr, Epistole, VIII, 4, 2) 

 50. Într-un glas se roagă ţăranii romani ce aparțineau Romei  să-i lase a trăi cu barbarii (cu geții, adică ... Şi apoi să ne mirăm că nu pot fi învinşi goţii (geţii), când sătenii sunt mai bucuroşi să fie cu ei decât cu noi. (Salvianus, De gubernitone, V, 8) 

 51. Nu este nimeni dintre sarmaţi sau geţi care să nu poarte o teacă cu arc şi săgeţi muiate în sînge de viperă. (Ovidiu; Tristele; IV; 1;78) 

 52. Geţii, care se mărginesc cu sciţii, întrebuinţează aceleaşi arme ca şi aceştia, ei sunt toţi arcaşi călăreţi, având aceleași obiceiuri. (Tucidide; II; c.96) 

 53. Geţii vorbeau aceeaşi limbă ca dacii şi aveau aceleaşi obiceiuri, ca frații. Grecii dădeau, atât geţilor din Bulgaria cât şi dacilor din Moldova, Valahia, Transilvania şi Ungaria acelaşi nume şi credeau că şi geţii şi dacii provin de la traci. 
(L. A. Gebhardi, Geschichte des Reichs Hungarn und der damit Verbudenen Stateen, I. Theil, Leipzig,1778,p. 43-44.)

                                       - VA URMA -

Comentarii