-=- HARTA LUMII ȘI A NEAMURILOR EI, DUPĂ EPOCA LUI HERODOT...-=- (partea a IV-a)

         - Harta lumii, după epoca lui Herodot - 
                                                             (partea a IV-a)


33. Din gradele inferioare au căzut peste 130 , între care şi caporalul Iancu Pastia care , fiind grav rănit de o bucată de obuz (care i-a rupt pîntecele) a murit peste trei ore în durerile cele mai mari, însă era de un curaj fără egal şi în ultimele momente a murit zicînd: „mor foarte vesel, căci poziţia (reduta) s-a luat şi sînt fericit că putui muri luptîndu-mă pentru ţara mea, frumoasa mea Românie ." ( Căpitan Grigore Bănulescu )

34. În secuime, din cauza maghiarizării forțate, peste 60.000 de români întrebuinţează chiar şi în vatra familială limba maghiară, ne mai având altă dovadă a naţionalităţii lor, decât religia lor ortodoxă.
(Carl F. Marienburg ) 

 35. Aceşti bieţi ţărani, cu mantăile şi căciulile lor cu pene de curcan pe cap, ei de care se râsese atâta, dovediră că ştiu să moară dacă nu să învingă şi că le curge în vine tot sângele vechilor viteji daci. (Kohn Abrest) 

 36. Acest sentiment puternic de a trăi şi de a muri pentru naţionalitatea lor l-au exteriorizat şi l-au consfinţit cu numele de ROMÂN; şi unde este puterea care să le poată lua această naţionalitate, unde se află dreptul care ar putea să le-o conteste? (Ştefan Ludwig Roth , 1848) 

 37. Dacii, moesii, tracii au fost în toate vremurile aşa de războinici, că istoria legendară a făcut să se afirme că însuşi zeul războiului, ARES,  s-a născut în ŢARA LOR. 
Mi-ar fi greu să enumăr puterea din toate provinciile, care acum se găseşte înglobată în Imperiul Roman... (Flavius Vegetius) 

 38. Ei vor fi stăpânii lumii, dar noi, geții, vom rămâne stăpânii timpului. (Paul Tămaş) 

 39. Era un popor brav acela care a impus tribut superbei împărătese de marmură a lumii – Roma. Era un popor nobil acela a cărui cădere te împle de lacrimi, iar nu de disperare, iar a fi descendentul unui popor de eroi, plin de nobleţe, de amor de patrie şi libertate, a fi descendentul unui asemenea popor n-a fost şi nu va fi ruşine niciodată. 
(Mihai Eminescu) 

 40. Maghiarii sunt un popor plin de îngâmfare care locuind în mijlocul naţiunilor străine lor prin rasă, au pretins totdeauna şi pretind încă să le domine şi să le maghiarizeze şi asta într-un fel de care însăşi ştiinţa suferă. 
În recensăminte, de pildă, domneşte voinţa bine hotărâtă de a arăta maghiarii mai numeroşi decît sunt în realitate. 
(Prof. Dr. Julius Jung, 1877)

                          - VA URMA -

Comentarii