-=- DISPONIBILIZAREA POPORULUI ROMÂN DIN PROPRIA LUI ȚARĂ...-=-


CEEA CE ŞTIŢI DEJA CU TOŢII, DAR PRESA NU VĂ SPUNE: 
POPORUL ROMÂN A FOST CONCEDIAT, DISPONIBILIZAT DIN ȚARA LUI! 

 Capodopera lui Al. Davila, Vlaicu Vodă, care a ţinut afişul multor stagiuni teatrale, se studia în şcoală, era subiect de examen, are un personaj cu totul inedit în întreaga dramaturgie universală. 

Deşi e personaj principal, pe locul doi după Vodă în lista personajelor şi e prezent pe toată desfăşurarea piesei, acesta, de la început la sfârşit, nu rosteşte nici un singur cuvânt. 
De ce e atunci atât de important? 
El stă permanent lângă Vodă, iar Vodă nu face un gest, nu dă o poruncă, nu ia o hotărâre fără să-l consulte. Din priviri. 
Fără să-şi spună nimic. El îl autorizează pe Vodă să facă ceva sau nu. Îl cheamă Român Grue și întruchipează Poporul Român.
 Şi pentru că Vodă, odată urcat pe tron, a încetat să mai fie o persoană privată, ci a devenit exponentul poporului român, el e obligat să acţioneze exclusiv în concordanţă cu voinţa acestuia. 

Şi acum… 
Toată lumea observă că lucrurile merg rău, că de treizeci de ani ţara se scufundă zi de zi, 24 de ore din 24 în platourile televiziunilor nu se dezbat decât proporţiile tot mai înspăimântătoare ale acestei căderi, se încearcă identificarea cauzelor, dar nu se conturează nici un răspuns. 

Deşi acesta e uşor de dat: pentru că din piesă a fost exclus Român Grue, adică POPORUL ROMÂN.  El nu mai are loc pe scenă. 

Cum, când lui îi aparţin pământul ţării, munţii cu pădurile şi cu apele lor ca lacrima, aurul de sub munţi, gazele de sub mare, cum să-l întrebi: 
Uite, n-ai vrea ca în locul atâtor păduri să ai o Sahară de mai mare dragul, una aşa, ondulată, deal-vale, un deşert neted fără o tufă pe el? 
Dar aurui de ce-l ţii sub pământ? Dă-l cuiva să ţi-l scoată şi să-ţi facă în loc un lac steril, în care să nu trăiască nici o vietate, nici broaşte, nici şerpi, de peşti nici nu mai vorbim, un lac de cianură pură, din care e sănătos să-ţi pui câte o linguriţă dimineaţa în ceaşca de cafea. 
Dar ştii că să vinzi tu gazele e ceva prea complicat şi mult mai simplu e să le dai altuia de la care tu apoi să le cumperi? 
Dar că fetele tale au fost declarate cele mai frumoase din Europa şi zilnic apare poza câte uneia de 13 ani că a fost dată dispărută şi nimeni nu ia nici o măsură să împiedice aceste dispariţii, sper că de asta trebuie să fii mândru, nu? 

Întrebări nepotrivite de pus lui Român Grue. 
Şi ca să fii sigur că nu mai ai cui le pune, îl scoţi din scenă, ba, ca să nu facă scandal, aşa tăcut cum e, îl scoţi şi din sală. 

Şi, aşa, scoţându-l pe Român Grue din rol, poţi să faci liniştit orice, nu te mai conturbă nimeni. 

Numai că, zăgăzuit de atâta tăcere, glasul lui Român Grue s-a tot concentrat până a devenit tunet. 
                   Şi, într-o zi, cu siguranță,
                   VA TUNA și VA TRĂSNI! 
                          (P.S.Urmăriţi rubrica METEO!..).
                                      
                                                                    (DACIA EDENICA)

Comentarii

  1. Cutremurător , dureros şi foarte corectă analiza .Foarte tare .Sper să fie citit de cei responsabili şi câţi mai mulţi romani .

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu