-=- Serial: DOVEZI ALE IDENTITĂȚII NOASTRE MULTIMILENARE : ” Tăbliţele de la Sinaia” (7) -=- (autor CONSTANTIN OLARIU)

             --  TĂBLIȚELE DE LA SINAIA --
                                                    (7)
                                                     (autor CONSTANTIN OLARIU)


  Dar nu numai limba  sumeriană/eme-gi ale emeșilor are aceleași rădăcini cu limba geto-română. 
Și religia geților are multe elemente de cult identice cu ale emeșilor si foarte asemănătoare sau identice cu creștinismul timpuriu. 
Adică, lumea materială este creată de o divinitate fără început și fără sfârșit numită la geți Sîntu, iar la neamul nostru din 
Ki-en-gi,  An sau Anu

Acest Creator a zămislit și lumea spirituală a entităților divine definite ca duhuri fiind în număr de 7 atât la geti dar și la emeși cu atribuții asemănătoare sau chiar identice. 

Taina botezului, îngerul păzitor, oastea de îngeri, nemurirea, judecata cerească, crucea ca simbol al sacrului, toate acestea dar si altele se găsesc în cele trei structuri de cult. 

În localitatea Poduri din judetul Neamț, pe dealul Ghindaru, s-au descoperit ruinele unei necropole arse de la începutul mileniului V î.e.n.(de acum 7.000 ani) 

În interiorul unei construcții care avea rolul unui lăcaș de cult 
s-au descoperit 7 vetre, iar între ele era o cruce care avea în mijloc o mică vatră pentru ars ofrandele. 

Arheologia, confirmă fără putință de tăgadă autenticitatea tăblițelor! 

Dio Zabelo întâlnit și sub forma Zabelio, Zabielio sau Sabelio este duhul care aduce lumina și viața pe pământ, regenerează natura, agricultura, viața și stabilește dreptatea, fiind consultat în hotâririle preoților judecători. 

În eme-gi avem cuvîntul zabalom care semnifică cele mai înalte culmi muntoase. 
În sens religios înseamnă sanctuarul din vârful muntelui, sau hotarul dintre pământ și cer, arătând originea acestei religii care s-a născut într-un loc cu munți înalți unde soarele răsărea de pe culmile acestora. Pe teritoriul emeșilor nu există munți!

De aceea emeșii au construit ziguratele, să poata venera duhurile energiilor primare pe înălțimi la fel ca în tara lor de baștină. 

Tracii aveau o divinitate solară, unică si mântuitoare cu numele de Sabazios sau Sabadius

La neamul nostru răzlețit între Tigru și Eufrat s-a mai găsit o divinitate cu numele de Zabab ca duh al vânătorii și războiului unde ghioaga și arcul erau la mare căutare. 

Grecii vechi ne-au spus în izvoarele lor ca tracii venerau şi pe Gebeleizis, divinitate a vegetației și renașterii naturii, iar emesii ne-au lasat pe tăblițele lor informații despre... Gibil ca duh al purificarii și al iertării precum şi al apelor limpezi, dar și al soarelui arzător sau al focului. 

Ca duh al vieții pline de energie, strămoșii noștri l-au considerat pe Zabelo simbolul principiului masculin, numele lui fiind purtat de bărbați. 

Trebuie remarcat faptul că sfântul Zabelio, ca structură spiritual-energetică, nu se identifică niciodată cu soarele. 

În dialectul istro-român este cuvîntul zabelie cu sensul de a unge cu ulei, a pune ulei pentru ardere. 

Dio Zoe, Zoei, Zoin, Sien, Zien Duhul, care ține roata vieții sau inelul vieții  și rânduiește soarta morților și întoarcerea în universul energiilor primare din care s-a născut totul. 

Simbolizează renașterea prin creație divină și umană, fiind asimilat de cștre geți duhului feminin, iar numele de Zoe era purtat de femei. 

Este un judecător suprem al sorții tuturor oamenilor, dar nu un tiran si are în subordine ținutul unde sufletul omului poate reveni la ce a fost înainte de viața pământească.

                        --VA URMA --

Comentarii