-=- Serial: DOVEZI ALE IDENTITĂȚII NOASTRE MULTIMILENARE : ” Tăbliţele de la Sinaia” (1) -=- (autor CONSTANTIN OLARIU)

               --  TĂBLIȚELE DE LA SINAIA --
                                                    (1)
                                                     (autor CONSTANTIN OLARIU)




”În luna august 2004 am găsit pe internet(!) imaginile a 73 tăblițe din plumb depozitate la Institutul de Arheologie Bucureşti. 

În cultura română, despre aceste tăblițe cu scriere getică nu s-a scris un cuvant, fiind învaluite între nepăsare, rea-intenție  și-un mister absolut. 

Unele informatii care nu pot fi dovedite cu probe, spun că după terminarea mănăstirii Sinaia în anul 1695 o parte dintre sihăstrii din munți s-au retras aici aducând cu ei și tăblițele cu pricina. 

O alta varianta a apariției acestor obiecte este că în anul 1875 când se săpau temeliile palatului Peleș, s-a descoperit o mare comoară formata din aproximativ 240 de tăblițe de aur şi plumb cu o scriere asemănătoare cu a grecilor antici, dar folosind și litere latine, precum şi alte semne specifice acestor tăblițe și figuri de geți, oștiri, cetăți, simboluri divine şi alte elemente care duceau la ideea clară că s-a descoperit o mare civilizație. 

Numai că șeful guvernului României de atunci, Lascăr Catargiu a dăruit această comoară uluitoare... regelui Carol I,  care a ordonat ca tăblițele de aur să fie... topite dupa ce s-au facut copii. 

Bănuind că valoarea lor este inestimabilă şi a distrus dovezi extrem de importante pentru istoria noastră, a donat copiile însoțite de o scrisoare unde-şi recunoaşte greşeala, mănăstirii Sinaia! 

În anul 1956 puterea comunistă a confiscat de la mănăstire atât tablițe de plumb, cât şi toate documentele care făceau referire la ele și totul a... dispărut. 

În anul 1986 mai multi cercetători din domeniul istoriei au afirmat în discuții particulare că înainte de al doilea razboi mondial, în subsolul actualului Institut de Arheologie din Bucuresti existau mai multe sute de tăblițe cu o scriere necunoscută pe care nimeni nu le-a cercetat cu adevărat! 

Abia în anul 2003, istoricul Alexandru Deac a comunicat la Congresul de dacologie/tracologie ținut la Bucureşti, că a descoperit în arhivele Comitetului Central al PCR scrisoarea, cu recunoașterea faptei, a lui Carol I către mănăstirea Sinaia. 

În prezent la aceasta instituție ar mai exista... 35 (!) tăblițe după unii, sau 70 după alții, dar fără documente de intrare şi fără a fi înregistrate în patrimoniul ei! 

 Din cele 73 tăblițe de plumb eu am citit 65 iar informatiile de pe ele ne arată adevărata noastră istorie privind structura de organizare a statului geților, sistemul juridic, religia lor, felul cum ştiau să-si apere glia străbună. 

Ei îşi spuneau rumuni sau geți pentru că aşa este scris pe tăblițe și nu daci cum i-au numit romanii. 

Îşi scriau identitatea de neam cu cuvintele rumun, riomion, ruomuon, rumuno, romuno sau falnici geti şi nu daci, iar țara lor o numeau SFÂNTA GEȚIA
(DIO GEȚIA) sau GIȚIA

Strămoșul lor ancestrtal era Moş Ariminos din care s-au tras ariminii/armanii şi rumânii. 

Conducerea neamului era asigurata de dage balo(adunarea neamului străbun), care alegea un mato(ocrotitor, conducator, parinte), care deținea funcția cît timp era sănătos la trup şi la cap.
                                                  
                                                  (autor CONSTANTIN OLARIU)

                                  --  VA URMA  --

Comentarii