-- O altă viziune despre HORĂ --

                                            -- HORA=Coroana boreală --


      Este de remarcat sacralitatea horei, care este un cerc în care nu sunt primiți decât cei mai curați oameni. Cea mai sacră era hora călușarilor, care trebuiau să fie feciori și nu puteau părăsi călușul timp de 3, 5 sau 9 ani. 
  Hora este elementul de legatură între cultul zeiței-mamă, existent în societățile matriarhale de la acea vreme si cultul solar reprezentat prin forme circulare, hora fiind ea însasi un cerc viu . 
Vasul ceramic ”Hora de la Frumușica” (aflată la Muzeul de artă Cucuteni-Piatra Neamt) ilustrează cel mai bine acest lucru cu cele 6 siluete feminine înlănțuite.

Rolul magic al horei s-a transmis pâna în prezent, sub forma Călușului. 

Asemenea dansuri rituale circulare, la care participa numai barbati special aleși și antrenati exista în Europa, Orientul Mijlociu, India si America centrala si de sud, sugerând originea indo-europeană. 
    În Anglia se numește dansul Morris sau MORISQUE, sau MORRISK, în Austria, unde dansatorii sunt mascați, se numeste Perchten, iar în America Latina se numeste MORISCAS sau santiagos. 
   Trebuie observat ca atât denumirile engleze cât si cea spaniolă sună aproape identic cu cuvântul românesc MORIȘCA. 
Uitându-ne prin dictionare putem constata că: morișca se traduce in engleza mill, iar în spaniola molinillo; 
cuvintele morris, morisque si morrisk nu au nici o semnificatie în limba engleza; 
cuvântul moriscas este apropiat de morisco, care înseamna maur, corcitura si morisqueta, care înseamna festa, renghi….. 
Deci cuvintele au fost importate în limbile respective dintr-o altă limbă, odată cu dansul respectiv. 

Singura posibilitate este filiera celtică, prin care din Dacia s-au transmis multe ritualuri magice, care fac astăzi obiectul de studiu si mândria descendenților... celtilor.
În legatură cu morișca mai este de menționat si utilizarea, DOAR pe teritoriul României a morii cu făcaie, precursoarea turbinei hidraulice, ce se ROTEȘTE CA O MORIȘCĂ.


Comentarii